Kawa czy herbata ?

Dla jednych kawa , dla innych herbata jest tym czego potrzebują zaraz po przebudzeniu. Zarówno jedna i druga ma wiele zalet a każda z nich potrafi zaskoczyć smakiem i aromatem. Porównajmy zatem czy kawa czy herbata skradnie wasze serca.

Kawa czy herbata?

 

Ogromna popularność kawy sprawia ze jest ona napojem bardzo pożądanym, pita na ciepło i na zimno, dzięki kofeinie którą zawiera pobudza nasz organizm a także daje energię na rozpoczynający się dzień, zwiększa wydajność myślenia, działa orzeźwiająco .

KAWA  -jedyna w swoim rodzaju,

kawa czy herbata , kawa, herbata, porównywarka, coffee, tea, blog, life,

Niegdyś kawie przypisywano liczne magiczne właściwości.

dodatkowo:

Kofeina usprawnia pracę serca, ma właściwości antyoksydacyjne, poprawia pamięć, zapobiegają rozwojowi chorób cywilizacyjnych.

Nazywana napojem Bogów – oczywiście przez silny ładunek energetyczny jaki ze sobą niesie. Świeżo zmielona kawa to wspaniały aromat zaś smak jest zależny od sposobu palenia i przechowywania.
Poleca się picie kawy parzonej z ekspresu najlepiej filtrowanej.

Kawa ma też zastosowanie w kosmetologii z uwagi na przyjemny aromat. Stosuje się ją do pielęgnacji ciała, poprawia krążenie krwi, działa kojąco i rozluźniająco – neutralizuje wolne rodniki co sprawia iż starzenie skóry spowalnia.

Wg, badań dawka kofeiny nie szkodliwa dla organizmu to ok. 3-4 filiżanki dziennie czyli do 500 mg. a nadmiar szkodzi.
Po zbyt dużej ilości kofeiny może prowadzić do nerwowości i rozdrażnienia. Może wystąpić także niepokój lub problem ze snem. Jej picie powoduje wypłukiwanie magnezu z organizmu co jest nie korzystne dla organizmu.
Ilość powyżej 1000mg jest trująca

PODZIAŁ I RODZAJE

Z uwagi na podział możemy wyróżnić kawę rozpuszczalną i sypaną .

Rodzaje:
Americano – jest to kawa parzona w ekspresie na sposób amerykański – z podwójną ilością wrzątku, która smakiem przypomina nieco kawę filtrowaną. Dolewana jest do niej gorąca woda w celu rozcieńczenia porcji. Dzięki temu ma ona specyficzny smak, ale nie traci nic z nuty kawy z ekspresu.

Cafe allange – francuski mocny napar z czarnej kawy podawany ze szklanką zimnej wody.
Cafe au lait – kawa z mlekiem.
Cafe brule – bardzo mocny napar z przypalonego ziarna kawy.
Cafe brulot – bardzo mocny napar z przypalonego ziarna kawy z dodatkiem przypraw korzennych i koniaku.
Cafe con leche – tzw. “meksykański” sposób parzenia kawy wymyślony przez amerykańskich żołnierzy podczas wojny meksykańskiej. Ziarno było prażone nad ogniskiem i rozbijane na kamieniach, mocną esencję uzupełniano wrzącym mlekiem.
Cafe corretto – czarna kawa z dodatkiem likieru (różne smaki), podawana w szklaneczce.
Café Crème – to kawa o normalnej mocy, z dodatkiem niewielkiej warstwy śmietanki, podobnie jak w kawie espresso.

Café Frappé – kawa zrobiona z połowy bardzo mocnej kawy z połową zmiksowanych lodów, zwykle śmietankowych lub waniliowych.
Cafe fredolo – mocna czarna kawa z dodatkiem lodu, podawana w małej szklaneczce.
 Caffe Latte – kawa w połowie zrobiona z kawy o normalnej mocy i w połowie z ciepłego mleka.
Cappuccino – kawa zawierająca trzy części, a mianowicie espresso, mleko gotowane na parze i mleko spienione.
Con Panna – porcja espresso z porządną porcją ubitej śmietanki.
Cafe serve – bardzo mocna czarna kawa, podawana bardzo wcześnie rano.
Cafe shakeratano – kawa mieszana z lodem i mlekiem w shakerze.
Cafe valdostano – czarna kawa mieszana z czekoladą, winem, wódką (lub mocnym likierem) i korzeniami. Co ciekawe, tradycyjnie podaje sie ją narciarzom w Val d´Asta.
Demitasse – francuskie określenie “małej czarnej” czyli filiżanka ok. 100 ml.
Espresso – jest to kawa parzona metodą espresso, gdzie porcja kawy ma objętość około 40-50 ml.
Espresso Dopio – podwójna porcja kawy espresso.
Espresso cafe mocha – napój w którego skład wchodzą : mocny gorący napar kawy, porcja gorącej czekolady oraz gorącego mleka. Wszystkie składniki są w takiej samej ilości wlewane do wysokiej szklanki. Wszystkie składniki powinny być tak dolewane aby każdy tworzył wyrażną warstwę.
Espresso ristrett – gęste, aromatyczne espresso uzyskiwane przez wcześniejsze wyłączenie ekspresu ciśnieniowego.
Espresso roasts – kawa parzona z dodatkiem mlecznej pianki i np.: czekoladą, migdałami, kardamonem, cynamonem, wanilią.
Flavoured Latte – kawa o pojemności około 380 ml, z czego 350 ml to kawa latte, a 30 ml to aromat – wiśniowy, waniliowy, rumowy itp. Porcje mogą być różnej wielkości.
Kapuziner – czarna kawa z niewielką ilością spienionego mleka.
Latte macchiatto – porcja kawy espresso wlana bezpośrednio do szklanki mleka zagotowanego na parze.
Macchiato – pojedyncza porcja kawy espresso z plamkami jednej lub dwóch łyżek spienionego mleka.
Mocha – kawa espresso z mlekiem o smaku czekoladowym. Proporcje to: 1/3 kawy parzonej, 1/3 spienionego mleka, w którym rozpuszcza się 1/3 kakao.
Romano – pojedyncza porcja kawy espresso podana ze świeżą skórką cytryny. Schlagobers – mocna kawa z bitą śmietaną.
Wiener melange – połowa kawy o normalnej mocy z połową ciepłego mleka i dodatkiem czekolady.

GATUNKI KAWY

odmian ziaren kawy jest wiele , ale tylko dwie z nich są naprawdę znaczące: Arabica i Robusta.

ARABICA
Uważana za najszlachetniejszą z kaw, charakteryzuje się łagodnym smakiem o głębokim aromacie. Rośnie na wysokości od ok. 900 do 2000 m n.p.m. Głównym jej producentem jest Brazylia.

ROBUSTA
Zawiera większą ilość kofeiny i charakteryzuje się lekką dozą cierpkości oraz wyrazistszym smakiem. Uprawiana jest poniżej 700 m n.p.m. Największe jej plantacje znajdują się w Wietnamie.

Herbata – środek leczniczy

Początkowo traktowano ją jako środek leczniczy, z biegiem czasu uzyskała statut napoju. Jej filiżanka uspokaja i wprowadza w błogi nastrój. Na jej cześć powstał herbatyzm czyli kult piękna odnalezionego w prozaicznych szczegółach codziennej egzystencji. Wszystkie narody świata zapożyczyły nazwę herbaty od Chińczyków.
Herbata jest zaraz po po, dodatkowo herbata posiada właściwości prozdrowotne.

Herbata czarna – najpopularniejsza odmiana herbaty . Herbata czarna jest poddawana procesowi pełnej fermentacji (utleniania), który nadaje jej mocniejszego smaku niż herbaty, Czarna herbata zachowuje swój aromat przez kilka lat, . Napar może mieć ciemny intensywny kolor, częściej jednak żywy, czewonawy.
sprzedawana w postaci liściastej, łamanej, proszkowej i pylistej. często wzbogacana o kawałki owoców, orzechów, czekoladę, wanilię,

 Herbata zielona – najzdrowsza odmiana herbaty . Spożywając zieloną herbatę po raz pierwszy doznamy dość cierpkiego trawiastego smaku
Herbata zielona, z powodu swoich licznych właściwości zdrowotnych (pomaga między innymi w spalaniu tłuszczu), staje się coraz popularniejszą herbatą. W sklepach jest dostępna w wielu wariantach smakowych, dzięki czemu nawet osoby, którym smak tradycyjnej zielonej herbaty nie przypada do gustu, znajdą coś dla siebie. Różnica pomiędzy zieloną i czarną herbatą polega tylko na tym , że zielona nie została poddana procesowi fermentacji

 Herbata czerwona pu-erh – , popularna ze względu na właściwości zdrowotne wspomagające spalanie tłuszczu. i regulując poziom cholesterolu. Daje ciemnobrunatny i „gęsty” napar o ziemistym smaku.

Herbata oolong produkowana w Chinach – kompromis pomiędzy herbatą czarną a zieloną . Smak herbaty oolong może być słodkawy i owocowy, drewniany lub świeży kwiecisty w zależności od sposobu jej zbierania i przygotowania. inaczej zwana półfermentowaną

kawa, herbata, porównywarka, coffee, tea, blog, life,

Herbata biała Wbrew nazwie, kolor zaparzonego naparu wcale nie jest biały, a bladożółty, przyrządzana z pąków liści lub młodych liści, które nie podlegają fermentacji
Herbata yerba mate Herbata yerba mate jest przyrządzana z liści i gałązek ostrokrzewu . Przyrządzanie yerba mate wiąże się z całą ceremonią – do picia tej herbaty potrzebne są odpowiednie akcesoria takie jak bombilla (rurka) i calebasse (naczynie, z którego pije się herbatę). Napar zielonobrązowy, cierpki i aromatyczny
paragwajskiego.
Herbaty ziołowe– jedną z najpopularniejszych jest herbata miętowa, posiadają właściwości zdrowotne, charakteryzują się bogatym smakiem i aromatem,
Herbaty owocowe przygotowywane z suszu owocowego czasem także dodaje się susz kwiatowy. Dobry wybór dla miłośników owoców, zawierają sporą ilość witamin.

              Biorąc pod uwagę iż zarówno kawa jak i herbata  ma wielu swoich zwolenników wybór jednego z tych napojów jest bardzo trudny. Każdy ma swoje mocne strony dzięki którym kochamy je spożywać. Po co wybierać jak można mieć i jeden i drugi.

P.S. Podziel się ze mną swoją ulubioną kawą i herbatą!

 

 

 

Author: niezwykła

11 thoughts on “Kawa czy herbata ?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *